An Distinctive Original Design The University Library Building

This building was renamed on December 1, 1995, Geisel Library,  in honor of Audrey and Theodor Geisel because of the generous contributions they have made to the library. This famous library is located in the center of the UCSD campus, it has eight levels rising 110 feet above the ground an the materials used are glass and concrete.

9060053 lg An Distinctive Original Design The University Library Building Geisel library An Distinctive Original Design The University Library Building

It has a distinctive original design like a  canyon ball-shaped design. After servel drafts  designer William Pereira, because the structural elements were deemed as being too space-consuming, the structure elements were moved to the outside of the structure, essentially resulting in the current “lantern” design. In the early 1990s The Library Addition, was designed by Gunnar Birkerts. One unusual feature of the library is that the lower levels are numbered 1 and 2, and the upper floors numbered 4 through 8. The third floor doesn’t exist, it is actually an open/outside floor  and this space it is used for emergency. Geisel Library is a very beautiful library where all the students can study and enjoying this distinctive design.

29739243.GeiselLibraybyGregoryHo An Distinctive Original Design The University Library Building 3526813567 601fee33bc o An Distinctive Original Design The University Library Building

UCSD GeiselLib An Distinctive Original Design The University Library Building

pixel An Distinctive Original Design The University Library Building

6 Comments

  1. lolaAlbup says:

    Yes, probably so it is

  2. Valuable info. Lucky me I found your site by accident, I bookmarked it.

  3. [...] Student Residence Architects all over the world focuses increasingly more on these type of programs -university residences. This project designed by LAN architects consists of a series of buildings located in the Parisian neighborhood of La Chapelle from Paris. Beyond its primary function, the project proposes a new concept of sustainable urban integration and at the same time creating a friendly and informal complex.The building’s strategic position on the intersection of a number of streets and the busy nature of the district directed our research towards the development of lively, rich elevations providing views through to the center of the plot and an appreciation of this inner space. The Student Residence creation of two clefts and the transparency of the ground floor level resulting from the bike park meet this ambition, defining a project reminiscent of the buildings to be found in Paris’ inner suburbs. The project is based on the party walls defining the different building heights. This movement creates a square central courtyard providing the project with its key element. Thanks to its considerable size, the courtyard is a source of sunlight and acts as a green lung for the apartments. The circulation system is very clear: four vertical circulation points on the four corners of the plot. All circulation areas are naturally lit to allow the landings to become places where people can meet one another. The design of the general layout was guided by a desire to provide bright sunlit units that are easy to live in and completely adaptable to the personal tastes of each occupant. The view over the courtyard will provide the peaceful environment needed for concentration and studying. [...]

  4. [...] located on the  Chicago university’s South Campus which isn’t quite like any major research library that has come before The library is named for Morningstar CEO Joe Mansueto and his wife, University [...]

  5. [...] It Sharebar Student Residence Architects all over the world focuses increasingly more on these type of programs -university residences. This [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Fatal error: Cannot redeclare get_leaf_dirs() (previously declared in /home/designli/public_html/wp-content/themes/designlike/footer.php:35) in /home/designli/public_html/wp-content/themes/designlike/footer.php on line 39