INTERIOR RENOVATION LOFT IN POBLE NOU, BARCELONA

The project consists of the interior renovation of a 100m2 apartment with a big terrace in an old building in the heart
of a traditional neighborhood of Barcelona. The house has a very deep and narrow floor plan and only two
facades at the ends, one to the street and the other one to the terrace in the inner courtyard. The proposal is an integral architectural intervention of the space with two main goals: to maximize the lighting and ventilation from the facades eliminating unnecessary partitions, and to obtain a new distribution that contains all the uses required by its young owner: a bedroom suite, a guest bathroom and bedroom, a working studio, a kitchen and a dining room for parties and meetings.
In order to maximize the lighting it is necessary to achieve a structural intervention that completely eliminates the internal partitions and a structural wall located directly behind the back façade, which is key to the optimal use of light.
Moreover, due to the difficult geometry of the housing, all the different functions can only be accommodated through a flexible and unconventional distribution that allows joining and separating spaces and even change their function, depending on the occasion. The new distribution consists of a large diaphanous and spacious common area, which runs continuously from façade to façade, and a private semi-closed box formed by the bedroom suite and guest bathroom.
The common area is formed by the entrance hall, dining room, library, studio and living room in the rear facade, and the kitchen in the front facade. All these areas are aligned along a longitudinal wall made of hand made solid brick.
The bedroom is located between a high cupboard, with the double function of entrance
hall wardrobe and bedroom closet, and a large wooden core containing the two bathrooms, which becomes a piece
of furniture with shelves in the studio area. This dining room wooden doors that allow the
independency of two different spaces: the bedroom, which is separated from the common area, and a part of the living room containing a sofa-bed, that allows a punctual use as a guest room.
The wooden core is a deep framework framing and raising the bathrooms. The cross partitions are resolved with sliding translucent glass doors to enable lighting, ventilation and visual connection between spaces. In the inside all
inner surfaces, including ceiling and floor, are covered with light colour Bisazza mosaic and mirror. The sanitaries
and fixtures are suspended or free standing to contribute to the feeling of transparency. The result is a game of gloss
and reflections that multiply the light and convert the bathroom into a bright and sophisticated space, in contrast to the warm and sober rest of the house.

INTERIOR RENOVATION BARCELONA 9 600x900 INTERIOR RENOVATION LOFT IN POBLE NOU, BARCELONA

INTERIOR RENOVATION BARCELONA 8 600x900 INTERIOR RENOVATION LOFT IN POBLE NOU, BARCELONA

INTERIOR RENOVATION BARCELONA 7 600x900 INTERIOR RENOVATION LOFT IN POBLE NOU, BARCELONA

INTERIOR RENOVATION BARCELONA 6 600x400 INTERIOR RENOVATION LOFT IN POBLE NOU, BARCELONA

INTERIOR RENOVATION BARCELONA 5 600x900 INTERIOR RENOVATION LOFT IN POBLE NOU, BARCELONA

INTERIOR RENOVATION BARCELONA 4 600x900 INTERIOR RENOVATION LOFT IN POBLE NOU, BARCELONA

INTERIOR RENOVATION BARCELONA 3 600x900 INTERIOR RENOVATION LOFT IN POBLE NOU, BARCELONA

INTERIOR RENOVATION BARCELONA 2 600x900 INTERIOR RENOVATION LOFT IN POBLE NOU, BARCELONA

INTERIOR RENOVATION BARCELONA 1 600x900 INTERIOR RENOVATION LOFT IN POBLE NOU, BARCELONA

INTERIOR RENOVATION BARCELONA 600x900 INTERIOR RENOVATION LOFT IN POBLE NOU, BARCELONA

Architecture and interior design: YLAB arquitectos
c/ Pallars 85-91, 4-6 08018 Barcelona
t: +34 934 86 48 07
http://www.facebook.com/YLAB.arquitectos
Authors: Tobias Laarmann & Yolanda Yuste López
Project: Interior housing renovation
Client: Private
Completion data: 10/2009
Floor area: 100 m2 interior + 100 m2 terrace
Location: Poble Nou Quarter. Barcelona
Photos: Raúl Candales & Esther Algara

source ylab

pixel INTERIOR RENOVATION LOFT IN POBLE NOU, BARCELONA

6 Comments

  1. 找人 says:

    Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

  2. [...] This is a tip for before you commit to a lease; however, it is a good one to remember for next time, if you are already in a multiple floor space.  Using a single floor not only provides immediate savings via the capital outlay, it also means less investment in office items such as coffee points, copiers and printers, and meeting rooms. [...]

  3. [...] 1. Candice Olson Embellished Surfaces – due to her modern interpretation of classical design, this collection is an exquisitely beautiful background designs uniquely suited for a wide variety of interior spaces. [...]

  4. [...] using sustainable building materials. The main objective of this project was to combine living and working areas under one roof. So the house has two zones, one for work and one where the owner sleeps, eats and [...]

  5. [...]  The color of the bedroom walls should also complement the color of the bedroom furniture. [...]

  6. メンズ人気時計ブランド ブルッキアーナ 腕時計 http://www.df40.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Fatal error: Cannot redeclare get_leaf_dirs() (previously declared in /home/designli/public_html/wp-content/themes/designlike/footer.php:35) in /home/designli/public_html/wp-content/themes/designlike/footer.php on line 39