Art Gallery of Alberta is an extraordinary concept and futuristic architectural design created by the Randall architects located in Edmonton, Alberta. Because of the dramatic weather which was taken in consideration by the architect, the Art Gallery was constructed by the highest performances glazing materials, and stainless steel, that give it a timeless appearance and extraordinary durability in the northern climate and the best quality that allow the building to transform along with its natural surroundings.

“The new Art Gallery of Alberta is an engaging and inviting visual arts center in downtown Edmonton, Alberta. Celebrating its prominent location on Sir Winston Churchill Square, the city’s arts and government core, the building’s architectural design formally and philosophically extends out into the community, welcoming visitors of all ages and backgrounds to experience contemporary art firsthand. The Gallery will open to the public January 31, 2010.Crafted of patina-ed zinc, high performance glazing, and stainless steel, the building has a timeless appearance and extraordinary durability in the northern climate. Transparent glazing planes and reflective metal surfaces animate the building, exposing the activities within and engaging people and art at multiple levels on both the interior and exterior. Selected to reflect Edmonton’s dramatic weather patterns and the extreme contrast of the long days of summer and the short days of winter, these materials create a dynamic quality that allow the building to transform along with its natural surroundings. Not only does the building change throughout the day, it changes from season to season. More static building materials would not allow for this type of ephemeral connection between the building and the site. The design reinvents the museum’s public spaces through a continuous stainless steel surface that moves lithely through the museum’s interior and exterior spaces. Wall and ceiling become one fluid surface which captures the spatial volume while guiding the public through entry points, wrapping event and gathering spaces, and leading on to the galleries. Galleries were conceived as more conventional spaces in order to maximize flexibility for curators and maintain the high level of environmental control necessary to house traveling exhibitions and the Gallery’s collection. On the exterior, the galleries are expressed as simple stacked rectangular boxes, establishing a dialogue with the existing building mass as well as a heightened juxtaposition with the undulating surfaces of the public spaces. These two languages of mass and curvilinear form define an inviting rhythm of destination and path in a unique way-finding experience for visitors.”