The newest project of the architects from Italian firm studiomobile is Casa F/H, a penthouse flat belonging to an edifice built in the 60s in San Donà di Piave, near Venice, Italy. Situated at the upper floor of the building, Casa F/H benefits from a large  south oriented terrace overlooking great views of the Piave river above the tree-tops.

The Italian architects redesigned completely the apartment and the result is a modern, airy space with minimalist furniture design and concrete elements. Due to this refurbishment, energy efficiency and thermal comfort has been upgraded completely as well. Casa F/H is smartly divided, each functional area being rethought as an open space, where the only thing that suggests their separation is the furniture itself.

Contemporary-living-room

The home makes use of few colorful decorative accessories, elements of concrete,  oak wood, and white furniture pieces, resulting in a beautiful and coquette penthouse flat. The living area faces the outside terrace, which in summer becomes an extension of the sitting room. Some of the furniture like the immense white wardrobe, the couch and the kitchen white cabinetry were custom-made and produced by local handcrafts. This adds unique personality to the apartment, enhancing the feeling of cozy, breezy and uncluttered space. Cobbled entirely with oak wood it links the rooms providing a certain fluidity to the whole interior design. The same cladding was used in the main bathroom for the exterior of the bathtub, and in the master bedroom for the structure of the bed, of the night table and of the walk-in-closet.

Beautiful-living-area

A huge wardrobe covers the walls of the living room and is multifunctional, fulfilling multiple roles such as a closet, a technical piece of furniture, a fireplace and a bookshelf. It also features a large sliding door, and if it weren’t discontinued by free form doors, the natural iron inserts that creates graphic details and the coloured niches, you could very easily confuse it with the wall due to the uniformity of the piece, in hardwood lacquered white. In this way, it allowed the furniture to blend with the edifice’s architecture. The interesting addition are two columns of raw concrete that frame the sofa giving an industrial appeal and two distinct ways of living the space.

The kitchen, although not very large, it’s stylish and airy. The custom-made minimalist cabinetry give the impression of a spacious environment thanks to its white appearance and the ability to conceal all the kitchen utensils. The two glass bodies fulfill three roles: filter out the light, conceal the kitchen area and display decorative flowers and aromatic plants. We’ll let you discover the other design details that make this modern apartment very attractive and welcoming.

Minimalist-furniture-design

Contemporary-bathroom-design

Bathroom-design

Modern-bedroom-design
White-furniture-cabinets

White-kitchen-design

White-sofa

Open-dining-room

Photos © Photo courtesy of Giulio Boem

 

Project details:

Architects: Studiomobile
Name: Casa F/H
Year: 2013
Location: San Donà (Venice), Italy
Typology: Residential